Den ultimative inbound marketing-ordbog

9 minutters læsning
31. januar 2024
 

Er inbound marketing et nyt koncept for dig? Så er der en rimelig stor chance for, at nogle af de termer, der bliver brugt, er forvirrende. For at gøre din introduktion til inbound marketing-verdenen mere overskuelig, har jeg udarbejdet en lille ordbog, der præsenterer og definerer nogle af de mest anvendte begreber og forkortelser.

Glæd dig til at få styr på:

 1. Inbound marketing
 2. CTA (Call To Action)
 3. Lead
 4. Leadgenerering
 5. SEO (Search Engine Optimization / søgemaskineoptimering)
 6. CRM system (Customer Relationship Management system)
 7. Content marketing
 8. Landing page
 9. Buyer persona
 10. Konverteringsrate
 11. Content offer
 12. Marketing automation
 13. Leadscoring
 14. MQL (Marketing Qualified Lead)
 15. SQL (Sales Qualified Lead)
 16. A/B testing
 17. ToFu, MoFu, BoFu (Top, Middle & Bottom of the Funnel)

God læselyst!

Vi har også lavet en grundig guide om inbound marketing, der kan hjælpe dig godt i gang.

1. Inbound marketing

Helt kort og godt: En fremgangsmåde til at tiltrække kunder ved at skabe værdifuldt indhold og oplevelser tilpasset dem og deres behov.

Det handler om at fange dine potentielle kunders interesse med indhold, der perfekt taler ind i deres behov, udfordringer og interesser. På den måde kan du trække dem ind på dit website helt organisk.

Inbound marketing handler om at skabe og dele indhold, der løser folks problemer, uddanner dem og giver dem inspiration. Det er en kundecentreret tilgang, der passer til den måde, de fleste tager valg på i dag - de søger en masse information online og tager først et valg, når de føler, de har indsamlet nok viden. 

 

2. CTA (Call To Action)

Helt kort og godt: En opfordring på dit website, i en annonce, eller i en e-mail, der lokker brugeren til at foretage en bestemt handling – som "Download Whitepaper" eller "Deltag i vores næste Webinar."

CTA’er er designet til at skabe en umiddelbar reaktion, eller endnu bedre, en øjeblikkelig handel. CTA'ens form kan svinge fra et simpelt tekstlink til en iøjnefaldende knap eller et fængende billede. Men hovedmålet ændrer sig ikke – det handler om at omdanne den besøgende eller læseren til et lead eller kunde.

Husk:

 • Klarhed: Den skal være krystalklar – fortæl dine besøgende præcis, hvad de skal gøre.
 • Begrænset: Giv dem en grund til at skynde sig (f.eks. "tilbuddet udløber snart!" eller “kun 15 pladser”).
 • Fremtrædende placering: Sørg for, at din CTA er umulig at overse og popper frem på siden eller i indholdet.
 • Overtalende: Brug et sprog, der fanger og motiverer dine besøgende til handling.
 • Relevans: Din CTA skal være som skræddersyet til dine besøgendes interesser og behov.
 • Fordel: Det skal stå soleklart, hvad dine besøgende får ud af at fuldføre handlingen.


3. Lead

Helt kort og godt: Et lead defineres som en person eller virksomhed, der har vist interesse i et produkt eller en service, som din virksomhed tilbyder, og har givet dig deres kontaktoplysninger.

Forskellige handlinger kan skabe leads:

 • Udfylde en formular på dit website
 • Tilmelde sig dit nyhedsbrev
 • Deltage i et webinar
 • Direkte kontakt på messer eller andre events.
Et lead er en potentielt ny kunde, som din virksomhed kan arbejde videre med gennem salgs- og marketingaktiviteter for at konvertere dem til en betalende kunde. 
 
 

4. Leadgenerering

Helt kort og godt: Processen, hvor du tiltrækker og konverterer fremmede til leads, der har udvist interesse i din virksomheds produkt eller service, og som du efterfølgende kan kontakte og rykke tættere på et salg.

Leadgeneringsprocessen involverer ofte, at besøgende går med til at dele deres kontaktinformationer gennem en formular i bytte for eksempelvis en prøveperiode, en rabatkode, en demo eller værdifuld viden i form af en rapport, e-bog, webinar eller guide.

Læs vores blogindlæg, og få 9 tips til B2B-leadgenerering på dit website.


5. SEO (Search Engine Optimization / søgemaskineoptimering)

Helt kort og godt: Processen med at forbedre synligheden og placeringen af et website på søgemaskiner gennem organiske søgeresultater.

SEO handler i bund og grund om, at du forstår og tilpasser dig, hvordan søgemaskiner fungerer, deres algoritmer, og hvad din målgruppe søger efter online. Ved at finjustere elementer som søgeord, website-strukturen og kvaliteten af dit indhold, kan dit website klatre op ad rangstigen i søgeresultaterne og på den måde blive endnu mere synlig overfor potentielle kunder.

Men effektiv SEO handler ikke kun om at pumpe mere trafik til dit site; det handler om at tiltrække den helt rigtige type trafik – folk, der rent faktisk er interesserede i, hvad du tilbyder.

Vil du vide endnu mere om SEO? Så skynd dig at læse vores grundige og konkrete guide - jeg kan garantere, du kommer klogere ud på den anden side.

6. CRM system (Customer Relationship Management system)

Helt kort og godt: Et system, der håndterer din virksomheds interaktioner med både nuværende og potentielle kunder - ofte ved hjælp af dataanalyse til at dykke ned i og forstå de potentielt enorme mængder information.

Et CRM system er en platform, der hjælper din virksomhed med at holde styr på og analysere kundeinteraktioner og data gennem hele kundens rejse. Tænk på det som et kontrolcenter for kundeinformation, der samler data fra alle tænkelige kanaler: virksomhedens website, telefon, e-mail, live chat, marketingmateriale og sociale medier.

HubSpot CRM på laptop
 

 

7. Content marketing

Helt kort og godt: En strategisk tilgang til marketing, hvor du sætter fuld fokus på at skabe, udgive og distribuere værdifuldt og relevant indhold til et nøje defineret publikum.

Content marketing er designet til at fange din målgruppes opmærksomhed og holde dem interesserede ved at forsyne dem med relevant indhold, så de forhåbentlig ender med at vælge din virksomheds produkt eller service.

Eksempler:

Der findes mange forskellige eksempler på indhold, der kan bruges i forbindelse med content marketing og tilpasses forskellige platforme og publikum.

 • Blogindlæg: Serverer værdifuld viden, forbedrer SEO og driver organisk trafik.
 • Videoer: Engagerende indhold til produktpræsentationer, tutorials og brandfortælling.
 • E-bøger: Videregiv vigtige indsigter om specifikke emner, nyttige til leadgenerering.
 • Infografikker: Visuelt tiltalende, letfordøjeligt format for data og statistik.
 • Podcasts: Et mere og mere populært medie til at dele ekspertise og historier i lydformat.
 • Webinarer: Interaktive live-sessioner, hvor du kan dele din ekspertise.
 • Cases: Skab større troværdighed, og del succesfortællinger om produkter eller tjenester fortalt af dine kunder.
 • E-mail nyhedsbreve: Regelmæssige opdateringer og værdifuldt indhold direkte til modtagerens indbakke.
 • Social medieopslag: Mød din målgruppe på platforme som Facebook, Instagram og LinkedIn.
 • Whitepapers: Dybdegående rapporter om specifikke enmer, tendenser eller udfordringer.
 

8. Landing page

Helt kort og godt: En selvstændig web page, der er skabt specifikt til marketing- eller reklamekampagner. Målet er at fange dine besøgendes informationer gennem en lead-formular.

Landing pages er en genial måde at booste konverteringsraterne i dine marketingkampagner og samtidig skære ned på omkostningerne ved at få fat i et lead eller salg.

I modsætning til almindelige web pages, som typisk har flere mål og opfordrer til udforskning og masser af klik rundt, er landing pages skræddersyet til en specifik målgruppe eller et mål, og leder besøgende hen mod en enkelt CTA. Det kan være alt fra at tilmelde sig et nyhedsbrev, registrere sig til et webinar, downloade en whitepaper eller e-bog, eller foretage et køb.

 

9. Buyer persona

Helt kort og godt: En semi-fiktiv repræsentation af din ideelle kunde, som du baserer på markedsundersøgelser og rigtige data om de kunder, du allerede har.

En buyer persona bygger på fællestræk, adfærd og motivationer for et udvalgt segment af dit publikum, baseret på detaljerede demografiske og psykografiske karakteristika. Din persona fungerer som en detaljeret profil, der hjælper dig med bedre at forstå og relatere til din målgruppe, så du kan målrette din marketing, salg og produktudvikling for at imødekomme deres specifikke behov, bekymringer og adfærd. 

Hvad bygger en buyer persona på?

 • Demografi: Information som alder, køn, uddannelse, indkomst og jobtitel, der giver en grundlæggende forståelse af, hvem personaen repræsenterer.
 • Adfærdsmønstre: Indsigt i, hvordan personaen opfører sig i deres daglige liv, inklusiv købsadfærd og livsstilsvalg.
 • Motivationer: Forståelse af, hvad der driver personaens beslutninger, såsom deres mål, udfordringer, pain points og hvad de værdsætter i et produkt eller en service.
 • Mål: De slutmål eller aspirationer, som personaen har, hvilket kan påvirke, hvordan de interagerer med dit brand eller produkt.

 

10. Konverteringsrate

Helt kort og godt: Konverteringsraten er en væsentlig måde at måle effektiviteten af din digitale marketing på. Den viser, hvilken procentdel af de besøgende på dit website, der faktisk udfører den ønskede handling (en konvertering).

Handlingen kan variere afhængigt af din virksomheds mål og kan for eksempel være at foretage et køb, tilmelde sig et nyhedsbrev, downloade et content offer eller udfylde en kontaktformular. I bund og grund er konverteringsraten et mål for, hvor effektivt dit website omdanner besøgende til leads eller kunder.

 

11. Content Offer

Helt kort og godt: Et content offer er en værdifuld ressource eller materiale, som f.eks. en e-bog, et webinar eller en whitepaper, som du kan give til din målgruppe i bytte for deres kontaktoplysninger.

Dette content offer er en strategisk metode til at tiltrække, engagere og konvertere besøgende til leads. Det er især effektivt til leadgenerering, da det tilbyder noget konkret i bytte for potentielle leads' kontaktoplysninger.

Eksempler på content offers

Nogle almindelige eksempler på content offers er:

 • Whitepapers: Dybdegående rapporter eller guides, der giver information og ekspertise om et specifikt emne.
 • Webinarer: Live, interaktive online seminarer giver værdifulde indsigter og viden om emner, der interesserer målgruppen, ofte med højere engagement og leadgenerering som resultat.
 • E-bøger: Detaljerede guides eller samlinger af indhold om specifikke emner, der tilbyder viden eller indsigt på en letfordøjelig måde
 • Checklister og skabeloner: Praktiske værktøjer, der hjælper brugere med at udføre en specifik opgave mere effektivt, og tilbyder umiddelbar værdi og anvendelighed.
 • Rapporter: Dybdegående analyser om industritrends eller emner, der tilbyder unikke indsigter, som ikke er lettilgængelige andre steder.
 
 

12. Marketing Automation

Helt kort og godt: Brugen af software og teknologier til at automatisere, optimere og måle marketingopgaver og arbejdsgange på tværs af forskellige kanaler.

Marketing automation giver dig mulighed for at nå udvalgte kunder med automatiserede beskeder på tværs af e-mail, web, sociale medier og andre platforme. Beskederne sendes automatisk baseret på instruktioner kaldet workflows, der aktiveres af specifikke handlinger, dataforhold eller tidsintervaller.

Marketing automation er især effektivt til at pleje leads, personalisere kundeoplevelser og håndtere de tilbagevendende rugbrødsopgaver effektivt. Marketing automation hjælper kort og godt med at levere det rigtige budskab til de rigtige personer på det rigtige tidspunkt.

hubspot-workflow
 
 

13. Leadscoring

Helt kort og godt: Leadscoring er en proces, hvor leads får tildelt point for at bestemme deres salgsklarhed og deres potentielle værdi for din virksomhed.

Det handler om at give point til hvert enkelt lead baseret på forskellige kriterier - for eksempel demografisk information, professionelle detaljer, online adfærd (som websitebesøg, e-mailinteraktioner og social medieengagement) og hvor højt niveauet af engagementet er med marketingindhold. 

Formålet med leadscoring er at prioritere leads, så salgsteamet kan fokusere deres indsats på dem, der mest sandsynligt ender med at blive til betalende kunder. En højere score indikerer, at leadet er mere kvalificeret og har en højere sandsynlighed for at foretage et køb. 

 

14. MQL (Marketing Qualified Lead)

Helt kort og godt: Et Marketing Qualified Lead (MQL) er en potentielt kvalificeret kunde, der på baggrund af deres interesse i dine marketingaktiviteter bliver vurderet til at have større sandsynlighed for at blive en betalende kunde.

Klassificeringen bygger på specifikke adfærdsmønstre eller engagement, såsom at downloade et whitepaper, tilmelde sig et webinar eller en masse besøg på websitet. MQL'er er endnu ikke på et stadie, hvor de er klar til et direkte salgspitch, men de har foretaget handlinger, der udtrykker deres interesse i dit produkt eller service.

 

15. SQL (Sales Qualified Lead)

Helt kort og godt: Et Sales Qualified Lead (SQL) er en potentiel kunde, der er blevet nøje vurderet og godkendt af både marketing- og salgsteams. De er nu klar til at træde ind i næste fase af salgsprocessen og er mere tilbøjelige til at blive betalende kunder.

SQL’er er længere nede i salgstragten end MQL’er. De udviser en klar købsintention og opfylder specifikke kriterier, der er opsat af salgsteamet, som gør dem meget sandsynlige til at blive kunder. SQL’er vil i mange tilfælde være et resultat af at pleje MQL’er, hvor de er blevet så engagerede i produktet eller servicen, at de nu udtrykker en direkte interesse i at købe.

 

16. A/B testing

Helt kort og godt: A/B testing, også kendt som split testing, er en metode, hvor to variationer af en webside, e-mail eller anden online marketingindsats sammenlignes for at afgøre, hvilken der performer bedst i forhold til et specifikt mål, som f.eks. klikfrekvens, konverteringsrate eller åbningsrate.

De to varianter (A og B) bliver vist til lignende besøgende på samme tid, så effektiviteten af hver version kan holdes op mod det udvalgte mål. Det giver mulighed for at træffe datastyrede beslutninger, der fører til bedre engagement og konverteringsrater.

a-b-test-hubspot

 

17. ToFu, MoFu, BoFu (Top, Middle & Bottom of the Funnel)

Helt kort og godt: ToFu (Top of the Funnel), MoFu (Middle of the Funnel) og BoFu (Bottom of the Funnel) er akronymer, der bruges til at beskrive de forskellige stadier af en købers rejse i marketing- og salgsprocessen.

ToFu

ToFu er det indledende stadie, hvor potentielle kunder bliver opmærksomme på deres problemer eller behov og begynder at lede efter løsninger. De vil ofte have fokus på bredt, uddannelsesmæssigt indhold.

MoFu

MoFu er stadiet, hvor den potentielle kunde har defineret og zoomet ind på deres problem eller behov og nu er i fuld gang med at evaluere forskellige løsninger eller muligheder. Her søger de mere målrettet indhold, der positionerer en virksomheds produkt eller service som en mulig løsning.

BoFu

BoFu er det endelige stadie, hvor beslutningen bliver taget, og leads konverteres til kunder. Her er der fokus på indhold, der opfordrer til handling, såsom at foretage et køb eller underskrive en kontrakt.

 

 

cta-boks-marketingplan-2024

 

Få besked ved nye artikler